Uusi ”lemmikki” & Projekti

Uusi ”lemmikki”

Nyt sen vihdoin sitten tein! Noin vuoden pohdiskelun jälkeen otin ja vaihdoin kameraleiriä Canonista Olympukseen. Tätä päätöstä voiteli viimeistään se, että entinen kamera alkoi herjaamaan sulkimen vikaa ja vaikka sitä olisi voinut elvyttää, niin lähiaikoina väistämätön olisi tapahtunut ja kamera lakannut toimimasta. Entinen kamera oli kuitenkin jo sitä ikäluokkaa, että korjaaminen ei olisi ollut millään muotoa kannattavaa.

Vaihdoin siis Olympuksen leiriin ja hommasin nimihirviön nimeltä OM-D E-M10. Paljon en ole vielä ennättänyt kameraa testailemaan, mutta muutamana ensihuomiona mainittakoon seuraavat asiat:

  1. On se huiman pieni verrattuna edelliseen, mutta siltikin suorituskyvyltään monessa asiassa parempi kuin Canonin 50D. Oikeastaan lähestulkoon kaikissa asioissa astetta parempi.
wp-1470936035239.jpg
Kokovertailua. Huomaa, että Canon on kokonaan ilman objektiivia. Olympuksessa kiinni telezoom 40-150 mm.

2. Käyttöä helpottavia ominaisuuksia on paljon. Esimerkkinä mainittakoon Wi-Fi ja Focus Peaking. Jälkimmäinen helpottaa huomattavasti manuaalitarkennusta, joten ei muuta kuin hommaamaan vintagelinssejä ja nauttimaan kuvaamisesta. Vintagelinssit kun maksaa sitä paitti vain murto-osan uusista.

3. Koko tekee sen, että kamera oikeasti liikkuu paremmin matkassa ja saatavilla. Paras kamera on kuitenkin se joka on matkassa. Ihan sama miten hyvä kamera sinulla on, jos se seisoo hyllyssä, niin sillä ei hyviä kuvia tule. Tämä kulkee matkassa kätevästi olipa kyseessä työpäivä, vapaapäivä, vaellus tai shoppailukierros tai mikä tahansa muu.

wp-1470935586081.jpg
Rinnalla normaali korttipakka, niin saa kuvaa minkä kokoinen runko on kyseessä.

4. Kuvan laatu on yllättävänkin hyvä jo kittilinsseillä, jotka minulle mukana tulivat. Elektroninen etsin vaatii hieman totuttelua, mutta kaikin puolin sekin on kätevä kun kuva muodostuu jo siihen sellaiseksi kuin tallentuessaan, eli esim valotuksen korjausta voi tehdä jo ennen laukaisua jos on sattunut arvot vähän vääräksi lipsahtamaan.

5. Kustomoitavat napit ovat kätevät ja aika/kuvaaminen näyttää mitä toimintoja itse kunkin kannattaa niihin ohjelmoida.

6. Huonojakin puolia löytyy, tosin toistaiseksi olen niitä löytänyt vain yhden. Akun kesto ei ole kehuttava. Ei ainakaan verrattuna entiseen peliin. Ostoslistalle joutuu ehdottomasti vara-akku.

Näiden asioiden lisäksi olen huomannut, että pienempi koko ja nappuloiden uudet sijainnit sekä erilailla toimiva valikko aiheuttaa pientä opettelua eikä kaikki paikat löydy automaattisesti ja näppituntumalla. Sujuvan kuvaamisen ja hyvien kuvien ottamisen perusedellytys on kuitenkin tuntea oma laite läpikotaisin, jotta esim. tarvittavat säädöt voi tehdä lennosta ja sujuvasti.

Käytön opettelu jatkuu ja samalla varmasti myös niitä hyviä ja huonoja puoliakin löytyy lisää.

Projekti

Meidän perheessä kaksi lasta aloittivat tänään koulutien. Uuden kameran myötä sain idean pienestä valokuvausprojektista. Aloitin sen tänään ja jatkan läpi lukuvuoden.

Tarkoituksena on tallentaa hetkiä lasten kouluvuodesta. Sekä koulusta ja kouluun liittyvistä asioista että myös kotoa ja muuhun arkeen liittyvistä asioista. Nämä kuvat kokoan sitten ensi kesänä kuvakirjaksi ja annan ne lapsille lahjaksi, molemmille oman omilla kuvillaan. Jää hyvä ja kestävä muisto tästä tärkeästä virstanpylväästä eli koulutien alkamisesta.

-JiiKoo-

 

Ajatuksia? Jaa ne minulle ja muille!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s