Turhankävelijän Retkipäiväkirja

Turhankävelijän Retkipäiväkirja on Maurits Kouhian (2011) kirjoittama eräretkeilyyn keskittyvä kirja.
Kirja kattaa kirjoittajan itsekokemia vaelluksia aina vuodesta 1981 eteenpäin. Uusimmat reissut ovat vuodelta 2010. Ison osan reissuista kirjoittaja on käynyt kaverin kanssa, mutta kyllä joukkoon mahtuu myös yksinvaelluksia.
Retket eivät ole kansiin kirjoitettu suinkaan aikajärjestyksessä vaan aivan satunnaisessa järjestyksessä. Tai ainakin siltä se lukijasta vaikuttaa, kirjoittajalla on saattanut toki olla järjestyksessä jokin logiikkakin.

Vaellustarinat sijoittuvat hyvin pitkälti Lapin erämaa-alueille, joskin mukaan mahtuu myös muutamia reissuja muuallekin – esimerkiksi Pohjois-Karjalaan.

Tarinoiden lisäksi kirjaan on taltioitu omat jutut ja osionsa varusteille, retkimuonalle, erämuistojen tallentamiselle sekä löytyypä myös ohjeet Lapinhulluuden hoitoon. Myös retkillä sattuneet tapahtumat ja vastaatulijat ovat saaneet muutaman oman sivun käyttöönsä.

Lapinhulluus on parantumaton tauti, joka leviää salakavalasti ja aavistamatta Napapiirin pohjoispuolella vierailevien viattomien ihmisten joukossa.—.Tauti on parantumaton, mutta oireita voidaan lievittää sopivalla hoidolla. – Maurits Kouhia –

Kirja on pitkälti ja nimensä mukaisesti päiväkirjamaisesti kirjoitettu. Tarinat vaelluksilta ovat suhteellisen lyhyitä ja lauserakennekaan ei jaaritteluja juurikaan tunne.
Eniten kirja antaisi varmaankin niille, jotka ovat henkilökohtaisesti kyseisillä paikoilla käyneet ja reiteillä vaellelleet. Esimerkiksi maisemien kuvaamista sanoin ei hirveästi ole ja omakohtaisesti nähdyt paikat toisivat varmasti lukemiseen lisää. Samoin varmasti omat muistot heräisivät mieleen.
Toki kirja sisältää myös paljon kuvia, joten niistä saa hieman käsitystä paikoista.

Kirja on mielestäni kuitenkin ehdottomasti lukemisen arvoinen. Helposti luettava ja välillä humoristinenkin sisältö menee esimerkiksi iltalukemisena mainiosti! Kirja on viihdyttävä, mutta oppaana sitä ei kannata pitää eikä siinä mielessä lukea. Allekirjoittaneella kirja ainakin sai haaveet heräämään omista mahdollisista vaelluksista.

-JiiKoo-

Mainokset

Ajatuksia? Jaa ne minulle ja muille!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s