Mitä taitoja lapsille opettaa?

Silmiini osui Tervastulia-blogin Facebook-sivuilla videopätkä, jossa blogin pitäjä opetti lapselleen puukon käsittelytaitoja. Sen lisäksi, että tuosta videosta tuli hyvä mieli, niin se sai myös ajattelemaan mitä taitoja lapsille kannattaisi opettaa? Puukonkäsittely on ainakin yksi niistä taidoista.

Tiedossa on, että lapset käyttävät jo puhelimia aikuisia etevämmin, mutta onko se riittävästi nykymaailmassa? Ei tietenkään.

Lähdin ajattelemaan asiaa siltä kannalta, mitä taitoja olen itse isältäni/äidiltäni oppinut ja mitä he ovat minulle opettaneet. Tässä niistä muutama, joka äkkiseltään mieleeni tuli:

 1. Tulenkäsittelytaito. Muistan lapsuudestani (kun tuli alkoi kiinnostamaan), että isäni osti muutaman puntinwp-1471022230560.jpg tikkuja, laittoi meidät veljekset suihkuhuoneeseen vesisankon äärelle ja siinä saatiin raapia tikkuja sydämemme kyllyydestä. Sen lisäksi, että taito kasvoi, niin myös kiinnostus raapia tikkuja katosi :)
  Tämän saman tein itsekin viime vuonna lapsilleni. Samalla näytin myös miten eri asennot tikussa vaikuttavat palonopeuteen, miten nopeasti hius palaa jne.
 2. Asioihin varautuminen. Toinen mieleenpainunut asia. Varaudu aina ”pahimpaan”. Vara ei venettä kaada. Konkreettisena esimerkkinä mainittakoon vaikka se, että varaa aikaa aina hieman enemmän kuin matka kestää (matkalla voi sattua ja tapahtua muutakin kuin omista teoista johtuvia asioita) ja talvella pidä takakontissa extravaatteita (jos auto jättää tielle, niin kylmä voi yllättää). Varautuminen pätee muissakin kuin vain autoasioissa.
 3. Elä heitä hyvää (ja vähemmänkään hyvää) pois. Tästä en niin tiedä, onko tämä hyvä juttu :D mutta kieltämättä erittäin usein isäukolta on löytynyt varaston uumenista kaikenlaista tärkeää ja sellaista jota juuri silloin on tarvinnut.
 4. Hätätilanteessa toimiminen. Tämä ei varmastikaan sen kummemmin selittelyä kaipaa. Kotoa se tämäkin lähtee. Tärkeimpänä ohjeena näkisin sen, että pysy rauhallisena ja ajattele. Paniikissa ei vain kykene mihinkään.
 5. Sammuta turhat valot. Tämä on painunut syvälle mieleeni. Eipähän pala nykyäänkään turhaan valoja kotona energiaa tuhlaamassa!

wp-1472914313057.jpg

Nuo asiat tulivat ensimmäisenä viidessä minuutissa mieleen. Tokihan tärkeitä ja opetettujakin asioita on toisten kunnioittaminen, rehellisyys yms. mutta niitä en tässä nyt hakenutkaan enkä listaamaan lähtenyt.
Olenko minä väärässä kuvitellessani, että ennen näitä tällaisia yleispäteviä ohjeita viljeltiin enemmän lapsille päin?
Itsehän olen siis syntynyt vuonna 1983 ja peilaan omaan lapsuuteeni. Onko sukupolvi ennen minua saanut sitäkin enemmän taitoja/ohjeita kuultavaksi? Pieneneekö näiden osuus sukupolvesta toiseen mentäessä?

Mielenkiintoista olisi kuulla mitä taitoja/opetuksia te olette saaneet lapsuudessa?

-JiiKoo-

2 Replies to “Mitä taitoja lapsille opettaa?”

 1. Siinä oli hyviä ja tärkeitä neuvoja. Varsinkin kohdat 2. ja 4. ovat asioita, joita myös minulle on kotona opetettu. Pitkällä pimeällä työmatkalla halki lumisten salojen, olen tottunut pitämään talvella mukana huopakumppareita, paksua toppatakkia ja toppahousuja. Muuten istun autossa mieluiten vain fleece-paidassa ja ohuissa housuissa.
  Vain yhden kerran on jännittänyt yksin ajaessa. Se oli 1.1.2003 aamuyöllä kun ajoin yksin Lieksasta Ilomantsiin töihin. Lähdin liikkeelle aamulla neljän aikaan. Pakkasta oli -47′ ja alla diesel Passat. Karttaa katsoessa ymmärtää kuinka asumattomilla seuduilla ajoin. Jos auto olisi hyytynyt, olisi ainut vaihtoehto ollut tehdä tien viereen isot tulet ja odotella apua. Onneksi matka meni hyvin vaikka aika pomppuista kyytiä kohmeinen auto antoi. Ilomantsissa pakkasta oli ”enää” -41,5′ kun lähdimme moottorikelkalla partioon. :D

  Liked by 1 henkilö

Ajatuksia? Jaa ne minulle ja muille!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s