Peis-Immosen kammari, Harjuranta (Varkaus)

Sunnuntaipäivän ohjelmistoon kuului käynti Harjurannan luontopolulla ja erityisesti vierailu Peis Immosen kammarissa.

Ajoimme auton Pukkikankaantielle, jonka varrelta lähtee luontopolku ja merkkinä on myös viitta luolastolle. Auton jätimme tien sivuun ja lähdimme talsimaan polkua pitkin. Lumikengät jäivät pienen tuumailun jälkeen autoon, sillä polku vaikutti helpolle kävellä.

wp-1485093853839.jpg
Luontopolun osuutta.
wp-1485093853843.jpg
Mäkeä tulosuuntaan päin katsottuna.

Peis Immosen luolasto sijaitsee Joenmäenvuorella Harjurannan luontopolun lähellä. Perimätiedon mukaan tässä luolastossa asusti kesäisin 1900-luvun alkupuolella Peis-niminen yksinäinen mieshenkilö.

Polkua oli muutkin kävelleet ja se olikin verrattain helppokulkuista. Alun tasaisen osuuden jälkeen polku lähti kiipeämään mäelle ja hölmönä en seurannut karttaa vaan polkua ja ajattelin muidenkin luolalla käyneen. Näin ei kuitenkaan ollut.
Polku kulkikin mäen päällä olevalle luontokirkolle eikä suinkaan Immosen luolaan. Itse tajusin tämän noin mäen puolessa välissä ja samalla muistin rinteen alkuosiossa näkyneen kyltin joka suuntasi pois polulta luolaston suuntaan. Itse tuon kyltin jätin noteeraamatta ylöspäin mennessä ja takaisin päin tullessa huomasin syynkin. Kyltti oli kovin matalalla ja puolittain lumen peitossa.

wp-1485093854010.jpg
Ei niin helppo kyltti huomata…

Luolalla ei kukaan ollut ilmeisesti hetkeen käynyt (ainakaan tuosta kohtaa), sillä hanki oli korkkaamaton. Kuljimme hetken aikaa sähkölinjastoa pitkin, mutta pian totesimme tuossa olevan lunta enemmän kuin metsän puolella, joten siirryimme suosiolla pois hangesta.

Puhelimen karttaa katsoen suunnistimme kohti luolaa. Matkalla oli jyrkänne, joka kuitenkin oli suhteellisen helppo päästä alas. Varsinainen polku (kesällä) meni tuon jyrkänteen alapuolelta.
Tarpomista ei kestänyt kuin tovi, kunnes olimmekin jo luolan suulla.

wp-1485093853998.jpg
Suuaukon lähettyviltä löytyi vyö tai muu vastaava. Liekkö ihan Peis Immosen tavaroita… ;)
wp-1485100996785.jpg
Kammariin laskeutuminen.

Suuaukko laskeutui alaspäin, noin metrin leveänä ja itse luola kääntyi vasemmalle suuaukosta. Kaikkinensa luola oli ehkä noin viisi metriä pitkä, joskin loppupäästä katto oli huomattavasti alkupäätä matalammalla. Toisesta päästä kajasti myös himmeää valoa luolaan, sillä siellä oli parikin aukkoa ulkoilmaan asti.

wp-1485093853836.jpg

wp-1485093853995.jpg
Kurkistus perälle asti.

Istuskelin hetken luolassa ja tajusin tämän olevan ensimmäinen varsinainen luola, jossa olenkaan koskaan käynyt. Mielenkiintoinen kohde kaikkine tarinoineen ja veikkaanpa ettei tämä viimeiseksi luolaksi jäänyt, jossa tulen vierailemaan.

wp-1485093911915.jpg

Palasimme tuloreittiämme pitkin autolle ja olimme yhtä mieltä siitä, että reissu (vaikkei pitkä ollutkaan) oli onnistunut. Raitista ilmaa ja mukavaa nähtävää, eli toisinsanoen luonto antoi taas omastaan!

-JiiKoo-

Mainokset

Ajatuksia? Jaa ne minulle ja muille!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s