Savon luontohelmet – Kielua

”Luontohelmet on valittu huolella ja ne edustavat niin maantieteellisesti kuin luonnoltaankin mahdollisimman hyvin koko Suomea. Iso osa luontohelmistä on suomalaisille tuntemattomia uusia elämyksiä. Helmien joukossa on myös tuttuja luontokohteita, mutta niiden olemassaoloa ja luonnontilaa uhkaa muutos.” -100luontohelmea.fi-

Otin vuoden vaihteessa haasteeksi itselleni kiertää kaikki Pohjois- ja Etelä-Savon luontohelmet. Kaikkinensa näitä on 13 kappaletta (Etelä-Savossa 5 ja Pohjois-Savossa 8) ja projekti olisi aikomus toteuttaa vuoden 2017 aikana.
Mihinkään paremmuusjärjestykseen en paikkoja listaa ja käyntijärjestyskin valikoituu lähinnä omien aikataulujen ja liikkumisten perusteella.

Kielua, Enonkoski ja Savonlinna

Ensimmäiseksi haastekohteekseni valikoitui Kielua. Mitään erityistä syytä tälle valinnalle ei kuitenkaan ollut.
Kielua sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Varkaudesta ja aikaa minulla oli noin puoli päivää, joten se vaikutti hyvälle valinnalle viettää lauantaipäivää ja aloittaa projektini.

Pakkasin evästä reppuun ja nakkasin autoon sekä metsäsukset että lumikengät. Ennakkoon en paikasta juurikaan selvää ottanut ja jäätilanne oli isoin kysymysmerkki. Luotin siihen, että Kieluan kaltainen, suhteellisen pieni järvi, kantaisi minut vielä jään päällä suksineni ja lumikengät oli lähinnä varotoimen piteenä ketutuksen minimoimiseksi, jos olisinkin ollut aivan väärässä ja olisin joutunut kulkemaan rantaa ja metsää pitkin.

Lauantaille oli luvattu räntäsadetta, mutta paikan päälle päästyäni sain huokaista helpotuksesta ja siitä, että ennusteet eivät aivan paikkaansa pitäneet. Keli oli kaikin puolin harmaa, mutta onneksi sentää mitään ei satanut.
Laitoin sukset jalkaan ja lähdin jäälle etenemään. Ensimmäisenä havaitsin hirven/hirvien tepastelleen eestakas siellä mihin itsellänikin oli tarkoitus suunnata. Tuo antoi myös hieman turvaa siihen, että ehkäpä jäät kestää. Visusti kuitenkin pysyttelin koko matkan rannan tuntumassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Liekkö sitten siitä myös osittain johtunut, että hiihtokeli oli aivan p**ka. Vettä jäällä vähän väliä ja muutenkin sohjoinen keli teki hiihtämisestä yllättävän raskasta. Heti kättelyssä heivasin toiveet kovin pitkästä hiihtolenkistä ja muutin suunnitelmia niin, että määränpääksi ottaisin Kieluavuoren järven kupeesta.

Hiihtelin vain vajaan kilometrin verran, jonka jälkeen heitin sukset puuta vasten ja lähdin kapuamaan edessäni olevaan ”vuorta” ylöspäin kiertäen pari ylitsepääsemätöntä jyrkännettä. Mäen harjalta avautui vallan mainiot maisemat Kielualle ja tuo olikin sopiva paikka istahtaa alas ja nauttia eväistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

wp-1490111166145.jpg
Lyhyt hiihtohetki ja mäen huipulta avautuva näkymä kertoi paljon Kieluan luonteesta, joka on syrjässä oleva ”erämaajärvi” – karu ja asumaton. Rauhassa sai siis nauttia eväät ja kuunnella luonnon ääniä.
Omalta osaltaan Kielua on varmaankin pysynyt hieman tuntemattomampana senkin takia, että se sijaitsee aivan Koloveden kansallispuiston kupeessa ja eittämättä Kolovesi vetää suurimman osan retkeilijöistä puoleensa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Evästauon jälkeen jatkoin tarpomista mäen harjalla ja tässä vaiheessa tulikin sitten kirottua sitä, että jätin ne lumikengät sinne auton takakonttiin. Lunta oli enemmän kuin reippaasti ja jos ei olisi hirvi tehnyt ”polkua” jota harppoa, niin kiroaminen olisi varmaan kuulunut pidemmällekin!
Mäen päältä pudottauduin jyrkänteitä pitkin takaisin alas järven jäälle ja lähdin kiertämään niemeä takaisin suksille. Matkalta vielä bongasin ison lohkareen, jonka alla oli pieni ”luola”.

Hiihtokelistä ja harmaudesta huolimatta reissu oli hyvä ja olin onnellinen siitä, että sain projektini aloitettua. Kielua on ”rauhan tyyssija” ja antaa hyvin erämaatyyppisen vaikutelman. Ehdottomasti kuitenkin paikka olisi paras kokea sulan veden aikaan ja vesiltä käsin vaikkapa kanootilla. Tie kulkee järven toisessa päässä niin läheltä, ettei kanootin siirtäminen veteen astikaan tuottaisi ongelmia. Kuitenkaan ei tarvitse mennä kuin pieni matka, niin erämaatyyppisyys puskee päälle ja rauhallisuuden voi aistia :)

Kielua ei välttämättä ole paikka, johon kannattaa asioikseen kauempaa lähteä tulemaan, mutta ehdottomasti se on paikka joka kannattaa katsastaa jos reitin varrelle sattuu tai matka paikan päälle on omasta mielestä sopiva.

Videota paikan päältä näet Putkiaivomies ~ Luonto Kutsuu – kanavalta.

-JiiKoo-

Mainokset

One Reply to “Savon luontohelmet – Kielua”

Ajatuksia? Jaa ne minulle ja muille!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s