Kaksijakoinen melontareissu

Jaon parempi puolisko

Eilen päätin ex-tempore lähteä illasta melomaan.
Etsin hetken kartasta sopivaa lenkkiä, jossa saisi meloa ympyrän ja päädyin lähtemään liikkeelle Varkauden Kuntorannasta.
Alla olevasta kuvasta selviää /suunniteltu/melottu reitti.

Screenshot_2017-06-26-13-38-21
Melontareitti. Lähtöpiste tekstikentän luona. Kiersin reitin myötäpäivään. Kaikkine pysähdyksineen 7,6 km melontaan kului aikaa 2 h 10 min.

Kannoin kanootin rantaan ja lähdin hakemaan autosta loput tavarat ja sillä aikaa sorsaperhe oli tullut uteliaana seuraamaan touhujani. Liekkö olivat matkaan haluamassa, mutta ainakaan nuo eivät suostuneet uskomaan hätistelyäni, vaan väistyivät vasta kun työnsin kanootin vesille.
Hetken aikaa pesue seurasi vanavedessäni, joko toivottaen hyvää matkaa tai sitten vain kettuillakseen miten paljon sulavammin he liikkuvat vedessä…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sorsaperhe saattelemassa matkaan…

Kohta puoliin järven selkä kapeni pieneksi uomaksi, jonka molemmilla puolilla oli taloa ja mökkiä vaikka muille jakaa. Ei voinut kuin kateellisena katsella miten nätillä paikalla joillakin on asumus. Uomassa ei tuuli vaikuttanut ja melonta oli kevyttä ja joutuisaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ensimmäistä uomaa.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tien alitus.

Uoman jälkeen tuuli hieman voimistui, mutta tässä vaiheessa se ei ollut ongelma kun myötätuuleen sai mennä. Pari kilsaa melottuani perinteisellä tyylillä laskeskelin, että koko reitin kiertämiseen menee turhan kauan aikaa inkkarityylisesti meloen kun tuo oma tekniikka ei vielä paras mahdollinen ole. Yhdistin melat kajakkimelaksi ja vaikkei tuollalailla olekaan parasta inkkarikanoottia meloa, niin kyllä se siltikin joudutti matkan tekoa huomattavasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Haisevan selkää.

Ensimmäinen suunniteltu stoppini oli Haisevan selällä, pienessä saaressa, jossa parempi puoliskoni oli lapsuudessaan mökkeillyt (kartassa tuo näkyy etappien 2 ja 3 välissä ”syherönä”). Rantauduin saareen tutkimaan maastoa, mutta jäljellä mökistä oli enää pohjavalu. Kaikki rakennukset, mukaanlukien laiturit lienevät purettu jo aikoja sitten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Saari oli jo kohtuu umpeen kasvanut.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tämä, jo purkukunnossa oleva mökki, oli ensimmäisen pysähdyspaikkani vastapäisessä saaressa.

Saaresta jatkoin matkaani ihastellen mökkejä rantaviivassa. Jotkut noista mökeistä tuntuivat olevan enemmän veden kuin maan päällä. ”Suojelukohteita” omistajilleen siis, sillä noin lähelle rantaa ei saisi nykypäivänä millään ilveellä rakentaa yhtään tönöä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
”Erämaata”
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
”Erämaa” jatkuu.

Hetkittäin maisema muuttui hyvinkin erämaajärvityyppiseksi, kunnes saavuin reissun ehdottomasti parhaimpaan osaan (ennakkoon en tietenkään tätä tiennyt) eli Annelin Kanavaan.
Kapea ja vehreä ”kanava” oli maisemaltaan rauhoittava ja lipuminen tyynessä uomassa, omassa rauhassaan oli kaikin puolin rentouttava kokemus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaon huonompi puolisko

Annelin Kanavan jälkeen matkanteko muuttuikin sitten aivan toisenlaiseksi.
Kaatosade alkoi rummuttamaan ja myötätuulesta tulikin nyt vastatuuli eikä tuulen voimakkuus ainakaan yhtään hellittänyt. Kartalta katsottuna olin tässä vaiheessa menossa etappien 4 ja 5 välissä.

Yritin meloa mahdollisimman lähellä rantaa lieventääkseni tuulen vaikutusta, mutta sitten ajauduinkin toiseen ongelmaan:
Tuulta välttäessäni lähestyin epähuomiossa lokkien pesäaluetta rannan tuntumassa ja siitäkös ne aikuiset pirulaiset eivät tykänneet yhtään! Kolme lokkia alkoi tekemään syöksyjään kohti meikäläistä, parhaimmillaan/pahimmillaan ohittaen pääkuuppani noin metrin päästä.
Siinä sitä sitten melottiin. Kaatosateessa, vastatuulessa ja samalla miettien, että pitääkö tasapainoni jos seuraavaa lokkia huitaisen melalla.
Nooh, melalla huitaisu oli vain hetkellinen ajatus, itteppä minä heidän alueelleen tunkeuduin.
Otin suunnan hieman syvemmälle ja kiristin tahtia päästäkseni pesien ohitse ja rauhoittaakseni nuo lokit. Samaan aikaan yhdeltä pikkuluodolta pulahtikin järveen pari palleroa, joten turhaan eivät hätääntyneet.

Jatkoin kauhomista eteenpäin suurinpiirtein sokeana, sillä lasini linssit olivat pyyhkäisyä vailla, mutta milläs pyyhkäiset kun mitään kuivaa ei ole käsillä?
Ne pisarat, jotka eivät ylhäältäpäin tullessa vielä osuneet, niin pääsivät vielä reboundista järven pinnalta pomppaamaan takaisin naamalle.
Tuossa vaiheessa sitä väkisinkin mietti homman mielekkyyttä ja sitä, että tulikohan haukattua iltapuhteeksi hieman liian pitkä palanen?
Jatkoin kuitenkin sitkeästi matkaa sillä olin jo ylittänyt sen pisteen, jossa kääntyminen olisi vielä järkevää ja lyhentäisi kokonaismatkaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Laitetaanpa tämä kuva tänne piristämään, sillä matkan loppupuoliskolta en kuvia saanut. Rankkasade vaikeutti hommia kun kamerakaan ei ole sään kestävä…

Meloin rantaan pitämään pientä huilitaukoa lahden pohjukkaan ja parkkeerasin kanootin veden päälle kurottautuvien oksien alle.
Sateen vuoksi en pysähtynyt minnekään teen keittoon ja makkaran paistoon (niinkuin alunperin tarkoitus oli), mutta siinä lehvästön alla kanootissa keinuen, sateen ropinaa järven pintaan katsoen ja kylmää makkaraa pureskellen, mieleeni hiipi väistämättä ajatus, että ei tää nyt kuitenkaan hullumpaa ole.

Loppumatkan painoin märkänä, silti hyvillä mielin eteenpäin. Välillä tarkistin puhelimen kartasta, että osaan kääntyä oikean saaren kulmalta ja suht pitkältä tuntuvan selän jälkeen pääsinkin kaartamaan toisen pään kanavaan tietäen, että ollaan oikeasti loppusuoralla.
Rantauduin saaman kohtaan mistä matkaankin lähdin, heitin kanootin auton katolle ja ajoin kotiin lämpimään suihkuun.

Ennakkoon hieman mietitytti matkan pituus ja se, että onnistuuko homma meikäläiseltä. Kyllähän se vaan onnistui, yllättävänkin helposti ja nyt tietää hieman paremmin minkälaisia matkoja voi miettiä jos iltamelontaa (ei mitään lipumista) miettii seuraavalla kerralla.

-JiiKoo-

Mainokset

2 Replies to “Kaksijakoinen melontareissu”

Ajatuksia? Jaa ne minulle ja muille!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s