Savon luontohelmet – Jäppilän Kivikuru

”Luontohelmet on valittu huolella ja ne edustavat niin maantieteellisesti kuin luonnoltaankin mahdollisimman hyvin koko Suomea. Iso osa luontohelmistä on suomalaisille tuntemattomia uusia elämyksiä. Helmien joukossa on myös tuttuja luontokohteita, mutta niiden olemassaoloa ja luonnontilaa uhkaa muutos.” -100luontohelmea.fi-

Otin vuoden vaihteessa haasteeksi itselleni kiertää kaikki Pohjois- ja Etelä-Savon luontohelmet. Kaikkinensa näitä on 13 kappaletta (Etelä-Savossa 5 ja Pohjois-Savossa 8) ja alunperin oli tarkoitus kiertää kaikki vuoden 2017 aikana. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että tämän vuoden nimiin en kaikkialle ennätä, mutta vielä minä nämä kaikki kierrän. Aikataulu vain venyy jonkin verran :)
Mihinkään paremmuusjärjestykseen en paikkoja listaa ja käyntijärjestyskin valikoituu lähinnä omien aikataulujen ja liikkumisten perusteella.

Jäppilän Kivikuru, Jäppilä

Koordinaatit: 62,385656 N ; 27,661725 E

Viime lauantaina olin illan itsekseni kotosalla ja päätin käyttää tilanteen hyödykseni ja käydä katsastamassa yhden luontohelmen lisää listaani. Järjestyksessään tämä oli toinen. Aiemmin olen käynyt Kielualla ja sen jutun voit lukea täältä.

Kivikurulle pääsee autolla ihan äärelleen asti, mutta itse valitsin hieman toisen lähestymissuunnan, jolloin käveltävää matkaa jäi noin puolen kilometrin verran autolta.
Kävellä sai kuitenkin hyvää metsäautotietä, eli rämpiminen ryteikössä ei ollut tarpeen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kivikuru on luonnon muovaama pirunpelto, jonka alapuolella sijaitsevalla parkkipaikalla on tulistelupaikka sekä katsomo. Ilmeisesti tuolla paikalla on joskus laulettu oopperaakin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En arvannut paikan olevan niin suosittu kuin se tuona lauantai-iltana oli.
Kävellessäni paikan päälle vastaani tuli yksi pariskunta kävellen sekä yksi auto kurulta päin.
Tulistelupöntössä kohosi vielä savu edellisen jäljiltä kun ohitin sen ja menin ensin käymään paikalla sijaitsevan lammen rannalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lammen katsastamisen jälkeen lähestyin kivikurua alhaalta päin katsastellen kivien luomaa kokonaisuutta.
Kivipelto oli kaikkinensa vaikuttava näky ja se muodosti selkeän uoman laskeutuen ylhäältä hieman viistosti alaspäin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keli oli aurinkoinen ja kuiva, joten kivetkään eivät olleet liukkaita ja oli suhteellisen helppoa lähteä hyppimään kiveltä toiselle ja kohti edessä olevaa rinnettä.
Kiipesin ylös ja pyörin hetken aikaa lähimaastossa ennen kuin valitsin kivirinteestä parhaan näköalapaikan tasaiselta ja isolta kiven murikalta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Murikan päälle pystytin ”leirini” ja Happy Stove keitteli minulle taas iltateet totuttuun tapaan. Happy Stove on muuten äärettömän kätevä vedenkeitin ainakin näin kesäaikaan kun kuivia risuja on saatavilla missä vain.
Tuossa istuskellessani ja teetä juodessa paikan päällä kävi vielä kaksi seuruetta lisää ihastelemassa maisemia. Ja miksipä ei, onhan tuo kivinen uoma tietyllä tapaa hyvinkin vaikuttava ja toisaalta myös rauhoittava näky.
Helppo tuohon uomaan on kuvitella sulamisvesiä menemään kivien seassa, niinkuin joskus kauan aikaa sitten on mahdollisesti mennytkin.

1207-2017-111748428561572889

Jäppilän Kivikuru on helposti saavutettavissa oleva luonnonhelmi, joka kannattaa käydä katsomassa jos niillä suunnilla liikkuu.

-JiiKoo-

Mainokset

Ajatuksia? Jaa ne minulle ja muille!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s